čtvrtek 15. listopadu 2007

Když dojde chléb...

...a venku mrzne a sněží a obchod je 30 minut pěšky, je třeba si nějaký upéct.
Receptů na internetu je spousta, který si vybrat? Nebo ten, který dělává mamka?
Nakonec jsem zjistila, že nemám hladkou mouku, tak jsem to udělala z polohrubé.
A jak? Prohnala jsem sítkem kilo mouky, přidala dvě prášková droždí, hrnek vody, trochu octa a soli a kmínu a cukru. Pak jsem sáhla do skříňky pro vlašáky, ovesné a jáhelné vločky, lněné semínko a přidala. Těsto se mi zdálo stále nějaké tuhé a když jsem ho zvážila, bylo toho 1600g. Tak jsem přilila ještě trochu vody s dalším sáčkem droždí. ;) Těsto jsem prohnětla jak to šlo a že to byla celkem práce... A pak dala kynout. Klasicky - na televizi, tam je nejtepleji.
Přikryla jsem mísu
igelitovou folií a polštářem a těsto kynulo. Jako pominuté :D Nebyla to ještě ani hodina, kdy se skoro dralo ven. Tak jsem z něj mokrýma rukama udělala dva bochánky, posypala kmínem, potřela octovou vodou a po chvíli kynutí (Zatímco se nahřívala trouba na max) jsem je dala péct. Po 15 minutách cca jsem otočila plech a opět potřela. pak ještě asi dvakrát. Pekly se celkem hodinu a takhle dopadly.
Zabalila jsem je do utěrky a těším se, až si dáme :)

Taak, je výborný, jen to chtělo víc soli :) Tak příště!